Nogometni klub Sava

Majhen klub, veliki uspehi

Nogometni klub Sava

Učimo nogometaše, vzgajamo ljudi

Nogometni klub Sava
Nogometni klub Sava
Nogometni klub Sava

KRONIKA NOGOMETA V STRAŽIŠČU

Zgodovinski mejniki

1932 - ustanovitev kluba pod imenom NK Savica
1945 - preimenovanje kluba v NK Stražišče
1954 - nova sprememba imena v NK Mladost Kranj
1974 - preimenovanje kluba v ŠD Sava Kranj
1991 - preimenovanje v NK Sava Kranj

2009 - Novo vodstvo z novimi cilji za ponoven zagon kluba

 

OD NK SAVICA (leta 1932)  DO NK SAVA (leta 2006)

Leta 1932 sta delovali v Stražišču kar dve moštvi: sokolsko usmerjena Savica in orlovsko usmerjena Zvezda, ki pa se leta 1935 združita v NK Savica. Nogometno igrišče so s prostovoljnim delom in lastnim denarjem zgradili na mestu, kjer danes stoji trgovina Mercator v Stražišču. Leta 1935 igrajo otvoritveno tekmo z Jeseniškim Jedinstvom in to pod reflektorji! Na tekmi so bili prisotni vsi Strašani. V obdobju do druge svetovne vojne je bila NK Savica najboljše moštvo na Gorenjskem. Na tekme je redno hodilo okoli 300 gledalcev, ko pa so bili na sporedu derbiji, kot so bile na primer tekme z Naklanci, je bilo gledalcev še precej več. Med vojno je športna dejavnost po direktivi OF zamrla, kljub temu pa se je odigralo nekaj tekem. Že junija leta 1945 pa so na Savici pričeli z delom preživeli nogometaši in pod novim imenom NK Stražišče v tekmovanjih do leta 1950 redno osvajali prva mesta.

 

Od leta 1945 do leta 1974 je klub nastopal pod več imeni. Nova uprava kluba leta 1954 močno reoragnizira klub in začne delovati zelo oragnizirano. Začne se gradnja nogometnega igrišča in garderob. Pod imenom NK Mladost klub začne klub nastopati leta 1954 in pod tem imenom vztraja do leta 1974. Člani in mlajše ekipe zelo uspešno nastopajo v gorenjskem prostoru, leta 1969 pa se ekipa članov uvrsti v višji rang tekmovanja, ki se je takrat imenoval Zahodna conska liga (2. liga). Do leta 1974 v tej ligi tudi uspešno nastopaji. Tega leta se klub z ustanovitvijo ŠD Sava preimenuje v NK Sava. V naslednjem desetletju klub dosega največje uspehe. Začelo se je načrtno delati z mladimi. V sezoni 1975/76 vse naše nastopajoče ekipe postanejo gorenjski prvaki, pionirji so celo tretji v državi. Žal pa so "Portoroški sklepi" preprečili nadaljnji razvoj Stražiškega nogometa. Formirali so se regijski centri, ki so skrbeli za tekmovalce, vsi ostali klubi so gojili le rekreacijski šport. Ker pa delo z mladimi v klubu ni zamrlo, NK Sava uspešno nastopa v kadetski konkurenci na Gorenjskem. Tako so bili 7 x zapovrstjo prvaki, enkrat drugi in 3 x tretji v borbi za prvaka Slovenije. Člani v ONL so z lahkoto osvajali prvo mesto, saj so bili med vsemi najbolje organizirani in so bili prvi že 6 x. Klub je dobil prve reprezentante v sezoni 83/84 To sta bila Andrej Jerina in Matjaž Florjančič (kasneje Reka, Cremonese, Slovaška republika). V klubu pa sta delovala tisti čas najboljša trenerja na Gorenjskem Andrejašič in Kožar.  Predsednik kluba je bil Eržen Viktor. Leta 1984 s spremembo tekmovalnega sistema klub dobi nov zagon. Mladinci se uvrstijo v 1. slovensko mladinko ligo. Najboljši mladi igralci so prihajali igrat za NK Sava, ker smo imeli v klubu najboljše trenerje. Člani so se preskusili v kvalifikacijah za consko ligo. Ko so je članski ekipi leta 1988 uspelo uvrstiti v višji tekmovalni razred so zanemarjali delo z mlajšimi. Preobremenjenost trenerjev, pomanjkanje financ, nedelavnost upravnega odbora pripelje do razpada ekip. Mladinci izpadejo iz 1. SML, ker ni interesa jih prijavijo le v gorenjski tekmovalni prostor. Delo z najmlajšimi ostane v rokah trenerja Lužana. Ko leta 1991 izpadejo iz lige, vsi člani razen predsednika Eržena zapustijo klub. V trenerski kader vključijo bivše nogometaše, ki delajo na »pogorišču«, vendar s podporo upravnega odbora, ki ga sestavljajo pretežno starši otrok.

 

Od leta 1990 do leta 2006 je klub znova napredoval, vendar predvsem v tekmovalnem smislu. Od treh ekip, ki so tekmovale v gorenjskih ligah je imel klub sedem ekip, ki so nastopale tako na Gorenjskem kot v širšem slovenskem prostoru. V klubu je delovalo precej trenerjev predvsem trije pa so zaslužni za ta napredek. Klemen Bedekovič, ki je dolga leta delal z najmlajšimi, Koštrun, ki je delal z vsemi ekipami, ter Eržen S., ki je prevzel delo po Bedekoviču. Leta 2006 je v klubu redno treniralo okoli 150 registriranih članov. Največ pozornosti namenjamo najmlajšim, ker so mladi osnova vsakega kluba in pri tem ne pozabljamo, da rezultat nikdar ni prioriteta!

 

Leto 2009 je bilo zopet prelomno, klub dobi novo vodstvo, ki si je zadalo svoje cilje. Cilji NK Sava so znani: največ pozornosti nameniti najmlajšim, kjer rezultat ne sme biti prioriteta ampak omogočiti zdrav telesni razvoj čim večjemu številu mladih, jim ponuditi vsebino, ki jo s seboj prinaša trening. V višjih starostnih kategorijah pa je cilj, da ob lastnem kadru in sodelovanju z drugimi klubi naše delo in posledično tudi uspehe, dvignemo na čim višji novo.